הפרעות אכילה בקרב ילדים

הפרעת אכילה הינה בעיה נפשית, המתבטאת באכילה בלתי סדירה הגורמת לנזקים גופניים.

להפרעות אכילה יש השפעה ניכרת על כלל תחומי החיים – החל מבעיות פיסיות, רגשיות ועד בעיות רוחניות ונפשיות. הפרעות אלו טומנות בחובן גם סכנת מוות.

הפרעות אכילה תוקפות ללא הבחנה בין צבע/מעמד והן נפוצות בכל שכבות הגיל.

כיום, 25% מקרב הילדים הבריאים בגילאי 0-6, סובלים מהפרעות אכילה, ומתוכם 80% סובלים מבעיות התפתחותיות.

            

    סוגי הפרעות אכילה:
1. הפרעת האכלה הקשורה בבעיית ויסות (לאחר הלידה ועד גיל חודשיים) – בשלב זה, על ההורה להיות קשוב בדייקנות לצרכי התינוק ולהגיב אליהם בהתאמה, לשם מניעת פגיעה בהתפתחותו המוטורית והשפתית. קריטריונים לאבחון, התינוק רדום או לחוץ מדי מכדי לאכול  וכן קושי לעלות/לרדת במשקל.
2. הפרעת האכלה הקשורה בבעיות בקשר (גיל 2-6 חודשים) – עם כינונו של ויסות נכון, מתפנה התינוק ליצירת קשר הדדי עם דמות המטפל באמצעות קשר עין, ביטויים קוליים ומגע פיסי הדדי. מרבית הקשר בשלב זה בין דמות המטפל לתינוק סובבת סביב אלמנט האוכל ולכן יתכנו השלכות על השר הרגשי המתפתח בין השניים. במידה והקשר לקוי תהיה לכך השפעה על הרגלי האכילה והתפתחותו התקינה של התינוק, אשר יראה חולשה, עיכוב בגדילה, הימנעות מקשר עין עם המטפל וכן הימנעות מהתרפקות עליו.
3. Infantile Anorexia (מעבר מאכילה מבקבוק לאכילה מכפית, מגיל 6 חודשים ועד 3 שנים):  התפתחותו המוטורית והקוגניטיבית של הפעוט מאפשרת לו לתפקד בצורה עצמאית יותר מבחינה פיסית ורגשית, אשר הולכת וגדלה עם הזמן. האכילה הינה מרכיב יומיומי בשגרת הילד, אשר במהלכה עולים נושאים של תלות ועצמאות כדוגמת המעבר לאכילה בכפית.  במידה וההורה קשוב לאיתותי הילד ומגיב בהתאמה, לומד הילד את המושג סיבה ותוצאה, אך במקרה שלא כך הדבר צרכיו הרגשיים של הילד, הקשורים במתן מזון, אינם מקבלים מענה ראוי ומובילים למצב בו האוכל הופך לווסת המושפע ממצבו הרגשי של הילד ומאוחר יותר של ההורה המפתח כלים להסחת הילד בעת ההאכלה. קריטריונים לאבחון, הילד אינו מביע עניין באוכל אך כן במטפל, ירידה משמעותית בגדילה וסירוב לאכילה של כמות מספקת במשך חודש ימים לפחות.
4. סלידה חושית מאוכל (מעבר לאכילה ליד שולחן, גילאי 9 חודשים ועד שנתיים) –ההפרעה מכונה גם כ"בררנות באוכל", בה האלמנט החושי הוא המשפיע, ומאופיינת בסירוב לאכול סוגי מאכלים/מרקמים מסוימים, או אוכל עם ריח ספציפי. הדבר עלול להוביל לחסכים תזונתיים וירידה בתפקוד המוטורי והלשוני עקב היעדר מיומנות הלעיסה. ילדים הסובלים מההפרעה לרוב יחוו רגישות חושית גם בתחומים אחרים, כדוגמת רעשים וריחות.  קריטריונים נוספים לאבחון, הילד יסרב לאכול אוכל חדש המוצע לו ואוכל טוב יותר כשמוגש לו אוכל שהוא מכיר.
5. הפרעה בהאכלה הקשורה בבעיה רפואית (אינה תלוית גיל) – הילד מתחיל לאכול אך במשך ההאכלה נראה לחוץ ומסרב להמשיך. לרוב הילד לא יעלה במשקל ופעמים רבות אף ירד. טיפול רפואי איננו פותר את הבעיה באפשרותו רק לשפר את המצב ויש לשלב טיפול פסיכולוגי.
6. הפרעת האכלה פוסט-טראומטית (אינה תלוית גיל) – הסירוב לאוכל מגיע לאחר אירוע טראומטי. הפרעה זו מסוכנת ביותר עבור ילדים.
7. השמנת יתר – הפרעה אשר בשלושת העשורים האחרונים נראית בעולם המערבי עלייה בשכיחותה. הפרעה זו, עלולה להביא לפגיעה בהיבטים בריאותיים ונפשיים. היא משפיעה על המערכות הגופניות, מגבירה את הסיכון להתפתחות מחלות ותורמת להערכה עצמית נמוכה. הסיכוי של ילד שמן להיהפך למבוגר שמן הינו פי 6-7 יותר מילד רזה ולכן יש להתייחס להפרעה זו ביתר חשיבות.
8. תסמונת פיקה (לאחר גיל חצי שנה) – ההפרעה באה לידי ביטוי באכילת דברים שאינם אכילים. אותם סוגי "מאכלים" משתנים בהתאם לנגישותם לילד ויש ביכולתם אף להביא למצב של הרעלה. ההפרעה נדירה בקרב ילדים בוגרים ומבוגרים, והיא לרוב מתפתחת בין גיל שנה לשנתיים ונעלמת מעצמה עם הגיל. ההפרעה שכיחה יותר בקרב ילדים בעלי פיגור.

 

טיפול במרכז לבנט לילדים הסובלים מהפרעות אכילה
על פי ההומיאופתיה הקלאסית, הפרעות האכילה השונות כמו כל בעיה התנהגותית אחרת, מהוות ביטוי לבעיה פנימית עמוקה יותר. לפיכך, הטיפול ההומיאופתי מתייחס לאדם ולא לסימפטום של הפרעת האכילה. הסיבות להפרעות האכילה, מהוות גורם חשוב בהתאמת התכשיר ההומיאופתי יחד עם שאר המאפיינים הייחודיים של האדם המגיע לטיפול.
בין הפרעות האכילה המטופלות בהומיאופתיה יש הצלחה רבה בטיפול בהפרעות קשות, כגון: בולימיה ואנורקסיה, אשר ללא טיפול נכון ומתאים יכולה להוביל אף למוות.
הטיפול ההומיאופתי, יעיל בטיפול בסיבה העמוקה הגורמת לתופעה של הפרעת האכילה וגם בטיפול בסימפטומים השונים ובמחלות שהופיעו כתוצאה מהפרעות אלו, הן גופניות והן נפשיות.
אצלנו במרכז לבנט, אנו משלבים לצד הטיפול ההומאופתי גם מגוון כלים נוספים לשינוי מעמיק וארוך טווח. צרו קשר עוד היום לדעת איך מתחילים את הדרך לפתרון האכילה הרגשית של ילדכם
 
 

054-4497387

merkaz.levant@gmail.com

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on google

קליניקות בפריסה ארצית

  • חיפה – רח' ספרון 3, מרכז הכרמל

  • הוד השרון – הבנים 14 ב', קומה 3,  מרכז "אמא אדמה"

  • מודיעין – בית יהונתן, קומה 5, מרכז "דעה", קניון עזריאלי

אני פה עבורכם!

השאירו פרטים ואחזור בהקדם